Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua
Anul şi data apariţiei: 29/10/2007
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: T.B.
Titlul articolului: Tariceanu: Uninominalul, prioritate de grad zero
Numărul fotografiilor: 3
Acces online: https://www.ziua.net/news.php?data=2007-10-29&id=1389&kword=minorit


Numele cotidianului
 
 
 
 
 

 29 octombrie, 18:06 

   
       
           
   

     
   

Premierul Calin Popescu Tariceanu (ZIUA foto)

     
       
   
 

Realizarea reformei politice prin aplicarea votului uninominal necesita conlucrarea tuturor fortelor politice care doresc aceasta reforma, pentru care nici PNL si nici alt partid sau politician nu-si pot aroga merite exclusive, a afirmat premierul Calin Popescu Tariceanu, in plenul Parlamentului. Premierul a aratat ca pentru el si PNL, reforma sistemului electoral a fost permanent o prioritate "de grad zero".

"Am fost primii care au lansat proiectul de introducere a votului uninominal in dezbatere publica si primii care am propus un proiect de lege pe aceasta tema. Azi, dorim ca acest proiect sa devina realitate", a spus Tariceanu parlamentarilor, citat de Mediafax. El a aratat ca Executivul isi asuma raspunderea asupra legii votului uninominal pentru a creste gradul de responsabilitate al politicienilor fata de alegatori, pentru protejarea drepturilor minoritatilor - astfel incat acestea sa beneficieze de o reprezentare corecta in forul legislativ -, pentru cresterea capacitatii Parlamentului si a Guvernului de a servi interesele cetatenilor.

El a amintit ca modelul electoral propus si asumat de Guvern presupune un sistem de vot uninominal, incepand cu viitoarele alegeri parlamentare, care sa permita reprezentarea proportionala a tuturor optiunilor politice in Parlament si care pornsete de la premisa fundamentala conform careia un sistem electoral trebuie sa fie simplu pentru cetatean, nu pentru autoritati.

"Este nevoie ca optiunea manifestata pana acum de majoritatea fortelor politice pentru votul uninominal sa se concretizeze acum. Este nevoie ca fiecare dintre noi sa manifeste vointa politica de a indeplini dorinta majoritatii romanilor", a spus Tariceanu parlamentarilor.

Romanii din strainatate, reprezentati in Parlament

Premierul a aratat ca noul sistem permite, printre altele, alegerea unor candidati individuali sau independenti, desfasurarea scrutinului intr-un singur tur, reprezentarea in Parlament a optiunilor majoritare ale alegatorilor, inclusiv grupuri minoritare, imbunatatirea modului de functionare a organismelor electorale - Biroul Electoral Central, de circumscriptie, de sectie de votare - prin introducerea unor precizari mai clare asupra atributiilor acestora, precum si cresterea rolului Autoritatii Electorale Permanente. "Numarul de parlamentari se va stabili pe baza unei norme de reprezentare, in functie de populatia tarii si a fiecarui judet", a spus Tariceanu. Tariceanu a mentionat totodata ca este pentru prima data cand romanii cu domiciliul in strainatate vor fi reprezentati distinct in Parlament. Pentru urmatoarele alegeri parlamentare, votul va fi exercitat pe baza cartii de alegator, pentru prevenirea votului multiplu, iar procesul electoral va fi derulat de asemenea in prezenta observatorilor romani si straini. Legea va intra in vigoare in 30 zile de la publicarea in Monitorul Oficial, a aratat premierul. Seful Guvernului a multumit tuturor celor care au participat la gasirea celei mai bune formule a acestei legi ori care au sprijinit actul normativ, inclusiv partidelor politice, organizatiilor non-guvernamentale si personalitatilor care au facut posibil acest act de reforma politica.

Olteanu: PD refuza votul uninominal si se teme de el

   
       
           
   

     
   

Bogdan Olteanu (Lucian Curelariu, ZIUA foto)

     
       
   
 

Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, calificat drept minciuna"teoria diletanta" a PD conform careia alegerea presedintilor CJ prin vot uninominal contravine Constitutiei si ii acuza pe democrati ca nu doresc acest vot, de care se tem, pentru ca nu au oameni valorosi.

Olteanu sustine, intr-un comunicat remis, asatazi catre Mediafax, ca, la propunerea Asociatiei Pro Democratia, insusita de toate partidele politice, de a introduce scrutinul uninominal pentru Parlament, PD si-a refuzat sprijinul pretinzand ca doreste un vot majoritar, similar celui pentru alegerea primarilor. "Acum, cand Guvernul isi asuma raspunderea pe alegerea prin vot majoritar a presedintilor Consiliilor judetene, PD se opune din nou. Teoria diletanta a fruntasului democrat Vasile Blaga potrivit careia ar trebui schimbata Constitutia pentru ca presedintii de consilii judetene nu sunt autoritati publice (ci doar Consiliile judetene) este o minciuna, pentru canici parlamentarii nu sunt prevazuti ca fiind autoritati publice (ci doar Senatul si Camera Deputatilor)", afirma presedintele Camerei Deputatilor.

El conchide ca democratii se tem de votul uninominal, "de faptul ca nu au oameni de valoare, consacrati cu care sa intre in batalia electorala viitoare", iar "declaratiile liderilor PD referitoare la cat de mult isi doresc ei votul uninominal sunt pure exercitii de imagine, o demagogie de la un capat la altul".

Amendamente aprobate de Guvern

Guvernul a aprobat circa 20 amendamente la proiectul de lege privind votul uninominal, pentru care isi asuma raspunderea in fata Parlamentului, incluzand si cererea PSD referitoare la alegerea dupa acelasi sistem a presedintilor de consilii judetene, cu un singur tur de scrutin.

Surse oficiale au declarat anterior pentru Mediafax ca Executivul va schimba titlul actului normativ pentru care isi asuma raspunderea in fata Parlamentului modificand si Legea alesilor locali, pentru a include amendamentul cerut de PSD privind alegerea prin vot uninominal a presedintilor de consilii judetene. Executivul a aprobat, saptamana trecuta, proiectul de lege privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, care introduce sistemul de vot uninominal, pentru care a decis sa isi asume raspunderea in fata Parlamentului. Proiectul de lege se refera strict la alegerea parlamentarilor. Proiectul a fost depus joi la Parlament, grupurile parlamentare avand termen pana sambata, la ora 14.00, pentru a depune amendamente la acest proiect de lege, acestea fiind transmise Guvernului in aceeasi zi. Potrivit unui comunicat al Camerei Deputatilor, grupurile parlamentare ale acestui for au depus 113 amendamente - 74 de la PSD, 26 de la PC, 7 de la UDMR, 6 de la grupul minoritatilor.

Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, a declarat , inaintea sedintei de luni a Guvernului, ca aproximativ 20 dintre cele 100 de amendamente depuse de partidele parlamentare la proiectul de lege privind votul uninominal sunt acceptabile, deoarece nu schimba fondul actului normativ. Ministrul Mihai Voicu a precizat ca Executivul va trimite Parlamentului doua tabele cu amendamentele acceptate, respectiv respinse in sedinta de luni a Guvernului, urmand ca asumarea raspunderii sa aiba loc la ora 16.00.

Iliescu indeamna la boicot

   
       
           
   

     
   

Ion Iliescu (Mircea Paun, ZIUA foto)

     
       
   
 

Presedintele de onoare al PSD Ion Iliescu a declarat, la Antena 3, citat de Mediafax, ca nu va merge sa voteze la referendumul privind votul uninominal si a indemnat chiar la boicotarea acestuia, apreciind ca Romania nu este pregatita pentru acest tip de vot. "Eu, personal, nu voi vota la referendum, si indemn chiar la boicotarea acestuia, pentru cavreau sane concentram atentia asupra alegerilor pentru Parlamentul European, care sunt foarte importante, pentru ca ne consacra statutul de tara membra a Uniunii Europene si conteaza cum ne alegem membrii din Parlamentul European", a argumentat Ion Iliescu. Presedintele Traian Basescu a convocat referendumul pentru introducerea votului uninominal majoritar in doua tururi de scrutin. Referendumul ar urma sa aiba loc in aceeasi zi cu euroalegerile.

PRO Democratia: Varianta Basescu imparte alegatorii in doua

Sistemul majoritar presupune impartirea alegatorilor in doua, cei care vorbesc si cei care tac, unde cei care vorbesc sunt cei care voteaza cu castigatorul, a spus, astazi, Cristian Parvulescu, fost presedinte al Asociatiei Pro Democratia, citat de Mediafax, referindu-se la sistemul de vot propus de Traian Basescu. El a mentionat, intr-o conferinta de presa, ca alegatorii care nu vor vota cu castigatorul, potrivit sistemului propus de Basescu - majoritar uninominal in doua tururi de scrutin - vor trebui sa taca. Presedintele APD a aratat ca democratia inseamna dreptul tuturor de a se face auziti.

"Noi nu credem ca putem imparti cetatenii in doua - in cei care se aud si in cei care trebuie sa taca. Noi credem ca "ciocul mic" este o politica a trecutului Romaniei si nu a viitorului ei", a fost de parere presedintele APD.

Parvulescu a trecut, mai departe, in revista cele trei tipuri de scrutin, cel majoritar (propus de Basescu), in care "castigatorul ia totul", cel proportional, "in care fiecare primeste cat castiga" (cel actual) si cel mixt (propus de Executiv, pornind de la propunerea APD), care presupune candidaturi individuale, dar cu o repartitie proportionala a locurilor in Parlament. Potrivit declaratiilor sale, scrutinul majoritar vizeaza formarea majoritatii guvernamentale, cel proportional urmareste asigurarea legitimitatii, iar cel mixt presupune o legitimitate a guvernarii si responsabilitatea alesilor. Presedintele APD a mentionat, totusi, ca asociatia pe care o conduce nu se va pozitiona de o parte sau de alta in campania pentru referendum, el recomandand alegatorilor "de a vota sau nu un sistem in deplina libertate si cunostinta de cauza".

"Noi am pornit o intreprindere de buna credinta, care a plecat de la doua principii importante, pe care le consideram esentiale in dezvoltarea ulterioara a Romaniei - principiul democratiei consociative si principiul uninominal", a spus Parvulescu.

Potrivit lui Parvulescu, negocierile pe care Pro Democratia le-a dus in acest an s-au facut in acest spirit, nu pentru a asigura o majoritate absoluta unui partid sau altul, ci pentru a asigura Romaniei o dezvoltare democratica, stabila, pe termen lung.

 
 
 
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.